Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Työssä pidempään!

Miksi yksi eläkeikää lähestyvä ihminen haluaa jäädä eläkkeelle ja toinen ei? Minusta tätä pitäisi pohtia, kun etsitään keinoja työurien pidentämiseksi. Eläkkeelle jäämisiän alarajan nostaminen on ikävä pakkokeino, jolla työkykyiset saadaan jäämään töihin, vaikka työhaluja ei enää olisi. Ei hyvä. Pakkokeinojen sijaan pitää kehittää malleja, joilla kansalaiset motivoidaan vapaaehtoiseen työssä jatkamiseen.

Yksi idea on antaa yli 63-vuotiaalle työssä olevalle huojennusta tuloverosta. Todella mielenkiintoisen mallin esitteli Bjarne Kallis muutama päivä sitten ( videoleike KD:n kotisivuilla www.kd.fi ). Tässä mallissa yli 63-vuotias maksaisi työstä saman veron kuin hän maksaisi eläkkeestään.

Yhtä tärkeää kuin rahallisten kannustimien kehittäminen on parantaa ikääntyvien työssä jaksamista. Löytyisikö jostain  sellainen kannustin, joka motivoisi työnantajia osa-aikatyön teettämiseen? Moni ikääntyvä haluaisi jatkaa työelämässä, mutta kokee täysiaikaisen työn liian raskaaksi. Jään mielenkiinnolla odottamaan, millaisen keksinnön Bjarne tai joku muu veronero esittelee tähän tarpeeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

En ole kuullut puhuttavan, että esimerkiksi ikävuodet 65-70 voisi olla osa-aikaeläkkeellä. Miten olisi näinkin yksinkertainen ratkaisu?

luuserius (nimimerkki)

Veroporkkana on kannatettava ajatus. Myös työnantajaa pitää kannustaa. Miljardeja hukattiin edellisen laman hoidossa, kun ihmisiä tuupattiin eläkeputkeen. Etujärjestöpolitiikka kävi kalliiksi.

vieras (nimimerkki)

Miksi ei? Kun ei jaksa säännöllistä työtä päivinä, jolloin ei sängystä nouse. On hyviäkin aikoja, jolloin jotain mieluusti tekisi. Tällaiselle vaihtelulle ei vain löydy työllistäjää.
Mutta ketkä työstään iloitsevat, hommiin vaan.

Toimituksen poiminnat