Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Miten muuttua ilmaston lämmittäjästä ilmaston jäähdyttäjäksi?

Henkilökohtaisen tason toimet Ilmastonmuutoksen torjumiseksi pyörivät nyt monella mielessä, kun aiheesta koululaisetkin kaduilla marssivat. Asia on tärkeä, mutta mitä ihmettä voi ja pitäisi tehdä?

Kerron nyt yksinkertaisen tavan, jolla tavallinen suomalainen voi muuttua ilmaston lämmittäjästä ilmaston jäähdyttäjäksi. Henkilökohtaisen hiilijalanjäljen voi nimittäin nollata ja jopa kääntää negatiiviseksi, eikä se edes vaadi tähtitieteellisiä satsauksia.

Pelkällä päästöjen vähentämisellä temppu ei onnistu. Väärinkäsitysten välttämiseksi totean, että kannatan kaikkia päästöjen vähentämiseen tähtääviä järkeviä toimia. Mutta valitettava tosiasia on, ettei henkilökohtaisella tasolla CO2-päästöjä mitenkään voi saada nollaan, jos aikoo liikkua, syödä, asua, tehdä työtä ja hankkia elämässä tarpeellisia ja välillä tarpeettomiakin tavaroita ja palveluja. Mission impossible?

Ei. Löytyy onneksi keino, jolla hiilijalanjäljen saa nollattua ja jopa painettua negatiiviseksi. Kysehän on hiilitasapainosta ja siinä on kaksi puolta: päästöt ja hiilinielut.

Keskivertosuomalaisen CO2-päästöt ovat - laskentatavasta riippuen - noin 13 tonnia vuodessa. Tuossa luvussa on huomioitu myös niitä päästöjä, joita me suomalaiset aiheutamme maamme rajojen ulkopuolella. Keskivertosuomalainen voi siis lakata kasvattamasta ilmakehän CO2-pitoisuutta imemällä ilmakehästä vähintään päästöjään vastaavan määrän CO2:ta. Tarkoitukseen käytettävän hiilinielun sijainnilla ei ole väliä, koska hiilidioksidin kierto on globaali ilmiö.

Mistä voi saada henkilökohtaiseen käyttöön esim. kolmetoista CO2-tonnia vuodessa ilmakehästä poistavan hiilinielun? Niitä ei valitettavasti ole konevuokraamoissa vielä tarjolla. Mutta esimerkiksi järjestö nimeltä Green Ethiopia myy sertifioitua hiilinielupalvelua hintaan 35€ per CO2-tonni. Toiminta perustuu metsien istuttamiseen Etiopian puuttomille ja eroosiosta kärsiville alueille. Samalla paranevat paikallisen väestön elinolosuhteet ja alueen ruuantuotanto-olot. Lisätietoa löytyy osoitteesta www.greenethiopia.org

Kuka tahansa meistä voi siis lopettaa ilmaston lämmittämisen kompensoimalla omat CO2-päästönsä. Keskivertosuomalaiselle kustannukset ovat 1,25 € päivässä Green Ethiopian kautta. Suosittelen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

"Pieni ihminen suuressa maailmassa" on aina taipaleen alkusävel. Joskus tuntuu toivottomalta tehdä mitään ilmaston hyväksi, jos pätevää ohjausta sen suhteen ei ole. Jokaisen ihmisen olisi tehtävä jotain, jos huoli huomisesta on todellinen.

Mutta vähäiset ovat mahdollisuudet jos on esim. tehtävä töitä vaikkapa tehtaassa jonka päästöt ilmakehään ovat toivottua suuremmat. Positiivinen lopputulos luontoa ajatellen on tutkijoiden ja tekniikkaa hallitsevien ihmisten yhteispelin varassa.

Lajittelen roskat, purkit, pahvit, muovit, paperit ja metallit, kun taloyhtiö antaa siihen hyvän mahdollisuuden. Muuta "kehuttavaa" ei sitten
juuri olekaan. Markkinatalous tarvitsee pyöriäkseen kulutusta ja se on samalla myös rasite luonnon hyvinvoinnille.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Älkää jäähdyttäkö, täällä on muutenkin koleaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Se on myöhäistä. Suomeen tulee auringosta lämpöä noin 100 W/m² vähemmän, kuin mitä täältä karkaa avaruuteen. Jokainen suomalainen hehtaari on siis yhden megawatin voimala joka siirtää etelästä tuontitavarana tulleet lämmöt pois Suomesta, kauas avaruuteen.
Tuosta voi sitten jokainen halutessaan arvioida, kuinka paljon tai kuinka vähän Suomi lämmittää maapalloa. Kuulopuheiden mukaan tosi paljon, mutta fysiikanlakien mukaan ei - nettohukka avaruuteen on keskimäärin 34 terawattia. Siinä saisi hiukan enemmän risuja poltella, että saavuttaisi edes nollatilanteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, kautta aikojen suomalaiset ovat olleet sankoin joukoin ilmastopakolaisia. Heitä asustelee Floridassa, Australiassa ja Aurinkorannikolla satoja tuhansia. Virta vie pois edelleenkin ilmaston vuoksi. Miksi moista ilmastopakolaisuutta pitäisi vielä pyrkiä lisäämään?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ei kai blogisti oikeasti kuvittele, että valtiovalta hyväksyy tämänkaltaisen anekaupan. Jo nyt tänäpäivänä maksat enemmän kuin tuon 35€ vuodessa hiiliperusteisia veroja. Jatkossa reilusti enemmän kiihtyvällä tahdilla.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Ruloiltiinko siella "Suomen kansallisella rukousaamiaisella" ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta, vai kansainvälien rukousaamiais-veteraanin, Timo Soinin tapaan-torjumista vastaan, turhana höpönä...?

- Miten ilmastonmuutoksen torjuminen jakaa uskovaisia?
Esim. ent. krist., nyk. kok. Eeva-Riitta Korhola näkyy pitävän katolisen Soinin tapaan, hallituksestakin poiketen, torjumista intoiluna ja lähinnä höpönä...?!

Raamatusta ei taida löytyä vastausta ja totuutta, kuten muuten "lähes kaikkeen?"

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kuka tahansa meistä voi siis lopettaa ilmaston lämmittämisen kompensoimalla omat CO2-päästönsä. Keskivertosuomalaiselle kustannukset ovat 1,25 € päivässä Green Ethiopian kautta."

Hieno juttu. Kerrotko vielä mikä ensi vuoden globaali keskilämpötila on siinä tapauksessa että
a) maksan
b) en maksa
tuota summaa Etiopiaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä talosi lämpötila ainakin laskee, kun säästät tuota summaa lämmityskuluistasi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eiköhän me kun lyömme kaikki päämme yhteen ja puhallamme yhteen hiileen saadaan aikaiseksi uusi jääkausi vuosisadan loppuun mennessä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Ydinvoima jakaa vihreät ja ilmastonmuutos ja sen torjuminen kristilliset ja muutkin uskovaiset, vaikka heillä on ne raamatunkin lopulliset totuudet kaikesta.

- Suomalaisista yhteensä yli 80%:a pitää ilmastonmuutoksen torjumista tärkeänä, vaikka monet poliitikot, katolinen Soini etunenässä uskovat tekevänsä politiikkaa pitämällä ilmastonmuutoksen torjumista huuhaana-jotkut jopa "uus-uskontona!?"

Toimituksen poiminnat