Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Epäjohdonmukaista sote-politiikkaa!

Vaikka sote-uudistus muuten etenee takellellen on hallitus saanut aikaiseksi yhden selkeän ja vaikutuksiltaan merkittävän suomalaiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon kohdistuvan päätöksen: esityksen alkoholilain uudistamisesta. Tämä “mini-soteuudistus” ei ole tarkemmin katsoen mikään pikkujuttu. Alkoholin saatavuuden parantaminen nostaa alkoholin kulutusta ja sen kustannusvaikutus koko kansantalouden tasolla on yllättävän iso, jopa satoja miljoonia euroja vuodessa. Toki sosiaali- ja terveyspuolella välittömästi näkyvät vaikutukset ovat pienemmät, mutta merkittäviä nekin. Vai miltä tuntuvat THL:n asiantuntijoiden arviot, että nelosoluen tuominen kauppoihin merkitsee noin 1500  sairaalakäynnin ja 165 alkoholikuoleman lisäystä vuodessa. Eli sama kuin kasvatettaisiin liikennekuolemia 60%:lla. Kyse on siis kiistatta hallituksen toistaiseksi vaikuttavimmasta sote-päätöksestä. Onnittelut vain hallitukselle, sillä muutenhan sote-uudistus etenee kovin takkuisesti ja saattaa vielä jopa karahtaa kivelle tai ainakain pahasti viivästyä.

Nyt on kuitenkin ihan pakko ihmetellä, miksi hallitus kohdistaa piristysruiskeen vain alkoholin kulutukseen, mutta unohtaa tupakan? Kyllä kai tupakan polttoa tulisi kohdella samalla tavalla, koska kyse on täsmälleen samantyyppisestä kansanterveydellisestä ilmiöstä. Mittasuhteiltaan ne painivat samassa miljardien eurojen sarjassa. On räikeän epäjohdonmukaista taistella tupakanpolttoa vastaan esimerkiksi rajoittamalla tupakkatuotteiden saatavuutta ja mainontaa, liimauttamalla varoituksia tupakka-askeihin, kannustamalla perustamaan savuttomia työpaikkoja ja kieltämällä tupakointi ravintoloissa ja muissa julkisissa tiloissa, kun alkoholin kohdalla kuljetaan täsmälleen päinvastaiseen suuntaan. Tupakoinnin haittavaikutukset eivät toki rajoitu vain tupakoijaan itseensä. Mutta ei tupakka tässä suhteessa ole alkoholia pahempi! Ajatellaanpa vain rattijuoppoutta, työpoissaoloja, perheväkivaltaa, tappoja ja muita väkivaltarikoksia, avioeroja, alkoholistiperheiden lapsia, huostaanottoja, tuhansia äidin odotusaikaisen alkoholinkäytön vammauttamia  ja niin edelleen. Paljon myös puhutaan siitä, että alkoholijuomat ovat osa ruokakulttuuria ja alkoholilla viisaasti käytettynä voi olla myös myönteisiä vaikutuksia ihmisten sosiaalisiin suhteisiin. Mutta kyllä tupakka- ja sikariporukoissa yhtä lailla hoidetaan sosiaalisia suhteita ja hyvä jälkiruokasikari voi olla osa kulinaarista nautintoa siinä missä ruokaviini tai jälkiruokakonjakki. Entä onko alkoholi ihmiselle tarpeellisempi kuin tupakka? Ei ole. Molemmat ovat ennen kaikkea nautintoaineita, joita ilmankin voi tulla toimeen.

Siis miksi ihmeessä tässä maassa kaikin keinoin pyritään vähentämäään tupakointia, kun samaan aikaan alkoholin kulutusta lisätään? Tällainen epäjohdonmukaisuus on kerta kaikkisen ala-arvoista politiikkaa ja kaukana parhaasta A-ryhmästä! Kyllä joku linja pitää olla - lisätään vai vähennetään?!!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Eräällä tavalla Väyrys Paavolla, olisi paljon tilausta suomalaisten edusmiehinä. Uskon kepulaisten jääneen vaille arvojensa mukaista edustusta, vaikka olettivat Sipilän jengin olleen sellaisen: Suoraselkäisyyttä uskaltaa pitää kiinni edes jostakin, joka on kauaskantoisesti viisasta.

THL:n mukaan siis nelosolut kauppaan tuotuna
means:
.

= 1500 sairaalakäyntiä
ja 165 alkoholikuoleman lisäystä vuodessa.
.

.

Kyse on siis kiistatta hallituksen toistaiseksi vaikuttavimmasta sote-päätöksestä.

Toimituksen poiminnat