Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Jihuu, SOTE-ratkaisu syntyi – jälleen kerran.

Olen hieman huvittuneena seurannut median hehkutusta uuden sote-ratkaisun syntymisestä. Nyt se vihdoin syntyi - vuosien yrittämisen jälkeen! Tottakai asia on valtavan tärkeä, eikä päätöksen synnyttämisestä tällä kertaa dramatiikkaa puuttunut. Isoihin otsikoihin oli aihetta. Mutta kuitenkin. Viime vaalikaudella perustuslakivaliokunnasta asioita seuranneena ihmettelen, että onko ihmisen muisti todellakin näin lyhyt. Oltiinhan viime vaalikaudellakin ainakin kolme kertaa tilanteessa, jossa kauhean vääntämisen jälkeen vihdoin ja viimein saatiin "se historiallinen" sote-ratkaisu aikaiseksi. Milloin se oli Orpon työryhmä, milloin puoluejohtajien parlamentaarinen ryhmä jne. On näitä päätöksiä, isoja otsikoita ja hurraa –huutoja nähty ennenkin.

Nyt se varsinainen testi alkaa. Onko Sipilän johdolla todellakin saatu aikaseksi sellainen sote-ratkaisu, joka kestää perustuslaillisen tarkastelun ja joka pystytään viemään lukuisien laki- ja asetusmuutosten kautta käytännön toiminnaksi. Sellaiseksi, joka auttaa Suomea kestävyysvajeen nujertamisessa, tuottaa kansalaisille sote-palveluja kustannustehokkaasti ja kansalaisten yhdenvertaisuutta vahvistaen ja samalla purkaa väliportaan hallintohimmeleitä. Valtavan isoja asioita on edelleen auki, liittyen rahoitukseen, demokratian toteutumiseen päätöksenteossa sekä kuntien tehtävien ja talouden uudelleen järjestämiseen. Itse näen yhtenä tärkeimmistä uudistuksen osa-alueista kehysbudjetoinnin toteuttamisen. Meidän on tulevaisuudessa pystyttävä valtakunnallisella tasolla päättämään, kuinka iso osa yhteiskunnan varoista kaadetaan pohjattomaan kaivoon nimeltä erikoissairaanhoito. Se kaivo todellakin on pohjaton ja taistelu toivoton. Ilman pitävää valtakunnallisen tason budjettikontrollia erikoissairaanhoito syö yhteiskunnan voimavarat siltä kehittämiseltä, jolla pitäisi rakentaa kansakunnan tulevaisuutta.

Pidetään peukkuja, ettei vuoden päästä taas juhlita historiallisen sote-päätöksen syntymistä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Nyt syntyi päälinjaukset itsehallintoalueratkaisulle, jonka tärkeimpänä osana ovat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Viime vaalikaudella valmisteltu hallituksen sote-lakiesitys eduskunnalle törmäsi perustuslakivaliokunnassa perustuslain vastaisuuteen.

Nyt ei samojen tekijöiden osalta voi kaatua. Uusi malli on rakennettu eri pohjalle.

Tämän uuden mallin kaikki kohdat on arvioitu suhteessa perustuslakiin. Meidän lainsäädäntömenettelyssämme kuitenkin menetellään niin, että perustuslakivaliokunta ja sen käyttämät asiantuntijat antavat lausunnon vasta hallituksen lakiesityksestä. Siksi täydellistä varmuutta minkään lakiesityksen perustuslain mukaisuudesta ei etukäteen voi saada. Näin on tässäkin tapauksessa.

Nyt tehdyssä linjauksessa on pari kohtaa, joista perustuslakikeskustelua syntyy, mutta uskon, että ne on laadittavaan lakiesitykseen muotoiltavissa siten, että ongelmia perustuslain suhteen ei synny.

Erinomaisen tärkeää on, että 10 vuoden ja erityisesti viime vaalikauden vatuloinnin ja sekoilun jälkeen nyt edetään ripeästi ja saadaan historiallisen tärkeä uudistus voimaan 1.1.2019.

Toimituksen poiminnat