Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Kampanjapäivä -12

Aamulla pakkasin tavarat ja starttasin nimelläni, naamallani ja ehdokasnumerolla 2 koristellun matkailuauton kohti Pirkanmaan vaalikenttiä. Päivä alkoi sateisena, kuten melkein kaikki muutkin kampanjapäivät tähän saakka. Ensimmäinen etappi oli Nokia, jossa kävin tapaamassa erästä kansalaista, jolla oli omakohtainen kokemus hoitovirheestä ja sen kehnosta jälkihoidosta. Kyllä olisi Hannu Karpolla ollut jutun aihetta tässäkin tapauksessa, ajattelin. Keski-ikäinen rouva oli menettänyt terveytensä, työkykynsä ja toimeentulonsa heikosti onnistuneen leikkauksen seurauksena. Viranomaisten kohtelun laatu oli ollut lievästi sanen vaihtelevaa. Mutta onneksi tällä kovia kokeneella kansalaisella oli vielä ripaus tulevaisuudenuskoa jäljellä...

Sitten Tampereen torin laitaan vaalimökille. Vettä ja räntää satoi, mutta silti paikalla oli muutamia sitkeitä tyyppejä, jotka halusivat puhua politiikkaa ilman kiirettä minnekään. Aiheet vaihtelivat Natosta soteen ja kannustinloukuista oppisopimuskoulutukseen. Eipä noista asioista tuolla keskustelemisella ihan valmista tullut, mutta oli oikeasti mielenkiintoista kuunnella, miten eri elämäntilanteissa olevat ihmiset näkevät suomalaisen yhteiskunnan tilan ja sen kehittämistarpeet. Tänään paikalla olleilla ihmisillä tuntui olevan enemmän tarve puhua kuin tietää, mitä ehdokas ajattelee. Vai oliko kolea sadesää seulonut vaalimökille sellaisia henkilöitä, joilla oli erityisen kova into kertoa kansanedustajalle näkemyksensä Suomen asioiden hoidosta? Joka tapauksessa ihan asiallista juttuseuraa.

Päivän kolmantena etappina oli Studio Sauli -vaalitilaisuus ravintola Ziberiassa Tampereen keskustan toriaukean toisessa päässä. Roudaus alkoi hyvissä ajoin, pari tuntia ennen tilasuuden alkua. Äänentoisto, valot, videointikalusto, esiintymislava, projisointivälineet ja muu rekvisiitta pystytettiin jo rutiinilla noin kymmenen hengen porukalla. Tämän illan teemana oli hoitovirheiden torjunta. Siinä onkin teema, josta pitäisi puhua paljon enemmän ja johon pitäisi kiinnittää erityistä huomiota nyt, kun valmistellaan sote-uudistusta. Hoitovirheisiin menehtyy Suomessa vuosittain jopa puolitoista tuhatta ihmistä (!) eli viisinkertainen määrä tieliikennekuolemiin verrattuna. Pelkästään sairaalainfektioiden aiheuttamia kuolemantapauksia voitaisiin melko yksinkertaisilla toimenpiteillä estää jopa 700 vuodessa. Rahaa yhteiskunnalta palaa hoitovirheiden takia toista miljardia joka vuosi. Päälle tulevat ne menetykset, joita ei voi rahassa mitata. Asiantuntijavieraideni kanssa ihmettelin sitä, miksi THL hyllytti säästösyistä hankkeen, joka tähtäsi hoitovirheiden vähentämiseen. Säästettiinkö nyt oikeassa asiassa? Jatkossa on Suomeen saatava yksi valtakunnallinen taho, joka ottaa vastuulleen potilasturvallisuuden kehittämisen suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä. Näin asiat on hoidettu useimmissa Euroopan maissa. Meillä vastuu on hajallaan siellä täällä, eli käytännössä kukaan ei ota kokonaisvastuuta tästä asiasta. Käytännöissä on kirjavuutta. Sairaanhoitopiirien väliset erot mm. potilasvahinkojen korvausmäärissä ovat todella suuret.

Studio Saulin formaatin mukaisesti musiikki oli tämän päivän tilaisuudessakin isossa roolissa. Tällä kerralla laulajavieraanani oli rock-, musikaali-  ja oopperatenori Pentti Hietanen. Kyllä oli komeaa ja samalla koskettavaa kuultavaa, kun hän tulkitis Lasse Heikkilän musiikkia  gospelpassiosta "Ristinkantaja" säveltäjän säestyksellä. Harmi, ettei paikalla ollut kuulijoita kuin 50-60 henkeä. Poissaolijat jäivät paljosta paitsi!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat