Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Taas yksi huutelupaneeli

Osallistuin eilen ympäristöjärjestöjen organisoimaan puheenjohtajapaneeliin energia- ja ilmastopolitiikasta Bio Rexissä Helsingissä. Keskustelu oli värikästä ja osin tasokastakin. Mutta aika ajoin täysin kaoottista. En kerta kaikkiaan jaksa ymmärtää, kuinka nykyisin niin monet tällaisten väittelyiden puheenjohtajat sallivat joillekin panelisteille sellaisen käyttäytymisen kuin eilen esimerkiksi Paavo Arhinmäelle ja Ville Niinistölle. Kaverit osaavat kyllä käyttää tilaisuutta taitavasti hyväkseen ja huutelevat kommenttejaan joka väliin puheenvuoroa pyytämättä. Joidenkin katsojien silmissä tällainen voi olla hauskaakin viihdettä, mutta muille panelisteille lähinnä kiusallista ja turhauttavaa. Itse en tuollaisia huutelupaneeleita kannata, enkä lähde kilpalaulantaan mukaan. Eilinen väittely kesti yli kaksi tuntia ja puheenjohtaja antoi pyynnöstä minulle puheenvuoron omien laskujeni mukaan tasan kolme kertaa. Eiliseltä puheenjohtajalla homma karkasi kyllä poikkeuksellisen pahasti lapasesta ja kolmasosa ennalta suunnitelluista teemoista jäi käsittelemättä, kun panelistit johtivat puhetta. Seuraavalla kerralla ympäristöjärjestöt saavat hankkia joko uuden puheenjohtajan tai jonkun muun henkilön KD-puoluetta edustamaan. Minulle tuli kiintiö täyteen tätä lajia. Muuten tilaisuus oli onnistunut ja varsinkin nuorta yleisöä oli paikalla todella runsaasti. Ilmastoasiat (ja musiikkiohjelma) selvästikin kiinnostavat. Paneelin heikko toteutus oli kyllä harmi, kun asia oli tärkeä ja moni iso teema olisi sietänyt tulla edes pintapuolisesti käsitellyksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olin aikeissa saapua paikalle mutta tavalliseen tapaan aika ei riittänyt. Tosin pääjärjestäjän huomioon ottaen epäilin alkuunkin tilaisuuden luonnetta. Tuon kertomasi perusteella vahinko sitten ei ollut suuri.

Valitettavasti en voi tulla tuosta huutelusta muuhun lopputulokseen kuin että huutelijoilla ei ole varsinaisesti mitään asiallista sanottavaa, joten muiden puhujien sabotointi jää ainoaksi keinoksi. Ellei sitten oma puheenjohtajakaan kykene ottamaan tilannetta haltuun, se osoittaa, että asiallisen keskustelun sijasta tilaisuus olikin tarkoitettu enemmän samoinajattelu- ja hengennostatustilaisuudeksi. Muut kutsutut olivat siellä enemmän vain ammuttavina kuvina.

Ymmärrän tunteesi.

Tapani Lahnakoski

Mistä mahtaa saada tietoa tästä paneelista? Ei taidettu videoida nettiin?

Jos järjestäjänä on vaikka Green Peace, on takuuvarmaa, että mitään tasapuolista kohtelua ei ole puheenjohtajalta odotettavissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varsinkin energiapolitiikasta ovat äänessä he jotka siitä vähiten ymmärtävät, esimekkeinä Juuri Niinistö ja Arhinmäki.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Kyseessähän olikin lobbaustilaisuus, eikä mikään oikea keskustelutilaisuus. Ei maksa vaivaa osallistua.

Sponsseina oli tuulivoimafirmat ja GP sekä WWF.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olihan tuossa yhteydessä myös Janne Korhosen ja Rauli Partasen kirjan 'Uhkapeli ilmastolla' julkistamistilaisuus. Joten paikalla oli myös toisinajattelijoita. Toivottavasti he saivat tilaisuuden esitellä ajatuksiaan esimerkiksi niille panelin osanottajille, joilla on edellytyksiä katsoa asioita eri näkökulmista.

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Nämä paneelit ovat yleensä ideologista himphamppua, eivätkä johda mihinkään.
Olen joskus osallistunut aktiivisestikin tämäntyyppisiin paneeleihin.
Mieleen tulee eräs Sirpa Pietikäisen vetämä itämeri-paneeli 90-luvulta. Siellä eräs ideologisesti neutraali todellinen asiantuntija uskalsi avata suunsa keskeisissä teknologia-asioissa. Hänet kirjaimellisesti naurettiin ulos seminaarista. Hänen esityksensä oli nimittäin uhka monelle sittemmin toteutuneelle rasvaiselle "ympäristöprojektille".
Silloin totesin, että näissä paneeleissa ratkaisu on sivuseikka, tärkeämpää on ideologia ja panostuksen näyttävyys.

Tapani Lahnakoski

Jaksoin pätkän katsoa tuota "keskustelua", jonka kulku oli se, että vetäjä oli äänessä varmaan 3/4 koko ajasta kertoen ensin "totuuden", jota panelistit yrittivät myötäillä parhansa mukaan, että olisivat näyttäneet riittävän vihreiltä.

Eija-Riitta Korholan väitöskirjasta olisi panelisteillekin selvinnyt, mihin EU:n ilmastopolitiikka on johtanut, ei vain taida olla suosittu opus poliitikkojen keskuudessa, kun näennäinen ilmaston, pelastaminen on Suomenkin eduskunnan ykkösasia. Se kyllä näyttää jo onnistuneenkin, kun ilmaston hiljaiselo on jo täysi-ikäinen.

Kansanedustajat ovat varmaan olleet toimittajien lisäksi Ilmatieteen Laitoksen kursseilla, joissa on valehdeltu, että lämpö on uponnut meren syvyyksiin, josta on muka osoituksena merenpinnan nousun kiihtyminen 90-luvulta alkaen. Tätä kiihtymistä vaan ei ole havaittu missään rannikkoasemien mittauksissa. Se havaitaan vain salelliittimittauksiin perustuvissa malleissa. Niitä sitten pidetään jumalansanana ja siten voidaan todeta, että jos rannikoilla nousu ei ole kiihtynyt, niin maanpinnan on pitänyt ruveta nousemaan.

Miten lie Helsingin rannikon käynyt? Ilmatieteen Laitos ennusti alle 10 v sitten, että Helsingin rannikolla merenpinnan olisi jo pitänyt ruveta nousemaan. Mitäköhän tämä kertoo ennustuksen osuvuudesta?:

http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/14.php

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Oli keskustelu melkoisen makaaberi tunnelmaltaan, eikä voi oikein pisteitä antaa kuin blokistille, perussuomalainenkin Jari Lindström oli liian ymmärtäväinen ja ontto kannanotoissaan.

Voi, voi näitä ideologioilla päähän lyötyjä idiootteja, varmaan tuntevat nyt tyydytystä kun saivat höynäyttää asiantuntevia poliittisia päättäjiä osallistumaan tähän pelleilyyn.

Tapani Lahnakoski

On se merkillistä, että poliitikot eivät uskalla jättäytyä pois tilaisuuksista, joissa GreenPeace on järjestäjänä. Tätä terroristijärjestöä jopa pitävät ympäristöjärjestönä ja pyytävät siltä lausuntoja vaikka mihin asioihin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

Älä muuta sano, pitäisi nyt poliitikoilla kello soida ja ymmärtää jättäytyä pois tästä seurasta hyvän sään aikana.

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Odotan "kauhulla" taas näitä vaalipaneeleita! Ns. huutajat ja päälle puhujat tekevät tilaisuudesta taas sietämättömän? Onko näin? Toivottavasti puheenjohtajat ovat tässä suhteessa ammattilaisia!?

Toimituksen poiminnat