Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Järki voitti!

Huh, huh. Onneksi järki voitti ja kotihoidon tukeen kaavailtu muutos jää tekemättä! Henkilökohtaisesti en ole missään vaiheessa ymmärtänyt, kuinka kotihoidon tuen jaosta vanhempien kesken voi syntyä parempi päätös Arkadianmäellä kuin asianosaisissa perheissä.

Niin sanottu subsidiariteetti-, eli läheisyysperiaate on yhteiskunnallisessa päätöksenteossa hyväksi havaittu periaate. Sen mukaan päätökset tulee tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä ja käsitellä alhaisimmalla mahdollisella tasolla. Ylemmille tasolle viedään vain sellaiset päätökset, joita ei alemmilla tasoilla voida tehdä. Paras päätös syntyy lähellä sitä koskevaa ympäristöä, koska silloin päättäjällä on käytössään maksimaalinen määrä tietoa olosuhteista ja muista paikallisista tekijöistä.

Kyse on myös päätöksen tekoon käytettävän järjen määrästä. Onhan se nyt aivan eri asia, kun kaksisataatuhatta lasten isää ja äitiä käyttää aivojaan harkitessaan tukirahojen jakamista, kuin jos kaksisataa kansanedustajaa yhdellä napin painalluksella tekee vuosikausiksi eteenpäin kaikkien perheiden puolesta kyseisen päätöksen. Käytetyn järjen määrä on siis jo yhden päätöksen osalta vähintään tuhatkertainen! 

Järki voitti, mutta läheltä piti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mitä päätöksentekoon tulee, EUssa ja myös puolueissa piilevän vallanhalun takia subsidiariteettiperiaate on jatkuvassa vaarassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta puhut.

Otetaanpa pieni laskutehtävä

Lapsilisät 17v/per lapsi. 12X vuodessa.

Nyt "leikattiin"-15 103 milj. lapsilisiä.

Lapsiperheen muita tukia (kotihoindontukia ym.) -15 nostettiin 186 milj.
Kuinka paljon tuloja saavien lapsiperheet "hävisivät" nyt?

Entä tulottomat toimeentulotukea saavat 50 000 lapsiperhettä jotka ei noita tukia saa lainkaan.

Vaalipropakandana tuo "leikkaus" puree hyvin kansaan .
Joka unohti jo 1.3-11 saamansa lapsilisä korotuksen kokonaista 40 senttiä.
Kreikale-10 1,6 mrd
Kelamaksun poistoon 1,2 mrd
ALV korotus päälle kaikkeen kulutukseen .

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Toivottavasti poliitikot miettivät myös naisten eläkekertymään liittyvät ongelmat. Tiedän monen naisen ensi hoitaneen kotona lapset, miesten käydessä töissä...ja kerryttäen näin omaa työeläkettään. Osa isistä on sitten vaihtanut nuorempaan ja äiti jäänyt pienen eläkkeensä kanssa yksin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näyttää erikoiselta, että hallituspuolueissa suurin riemu syntyy siitä päätöksestä, että ei tehdä mitään. Lukemattomat virkamiestyötunnit, jotka veronmaksajat tämänkin lakipaketin valmisteluun kustansivat, olivat siis turhia.

Kansanedustaja Ahvenjärvi, pystyykö tämä hallitus arvionne mukaan yhteenkään isoon aikomaansa päätökseen ennen vaaleja?

Miten käy sote-uudistuksen tässä hallituksessa? (olen kuullut arvion, että sen ylivoimaisesti tärkein osuus eli rahoitus siirretään joka tapauksessa tulevalle hallitukselle ja eduskunnalle)

Käyttäjän sauliahvenjarvi kuva
Sauli Ahvenjärvi

Tämä hallitus on tehnyt kyllä päätöksiä, isojakin. Mutta ovatko ne olleet tarpeeksi hyviä ja tavoitteisiin vieviä, se on jo toinen kysymys. Asetettuihin tavoitteisiin nähden eivät ole olleet.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan hallituksen sote-lakiesitystä, enkä valiokunnan jäsenenä voi kommentoida asiaa muuten kuin toteamalla, että täysin ongelmaton tuo lakiesitys ei ole.
Rahoituksen yksityiskohdista sopiminen jää joka tapauksessa seuraavalle vaalikaudelle. Pääperiaatteet sisältyvät käsiteltävänä olevaan hallituksen lakiesitykseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos vastauksesta. Toki olette tehneet isojakin päätöksiä, ehkä muotoilin kysymyksen vähän epätarkasti, sillä tarkoitin nimenomaan loppuvaalikauden aikana tehtäviä päätöksiä.

Ensi vaalikaudelle jäävät soten rahoittamisen yksityiskohdat lienevät juuri ne, jotka ratkaisevat uudistuksesta saatavat hyödyt tai saamatta jäävän hyödyn? Pääperiaatteet taas ovat väljät. Olenko oikeassa?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Koko perhetukipakettiprosessi oli heikosti valmisteltu kuten aikanaan Kataisen hallituksen yhteisö- ja osinkoverouudistus ja moni muu. Kannattaisi isoja kestävyysvajepaketteja kootessa jo käyttää hieman aikaa pohjatyöhön, ettei näin nolosti kävisi. Hukkatyötä tosiaan tehtiin valtavasti.

Sauli, miten on näkemyksesi, kaatuiko myös subjektiiviseen päivähoitoon kaavailtu muutos samalla lopullisesti? Miten suhtaudut siihen, että toisen (tai molempien) vanhempien ollessa kotona, lapselle taattaisiin vain puolipäivähoitopaikka, ellei erityiset (lapsen etuun liittyvät) tekijät edellytä kokopäiväpaikkaa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"heikosti valmisteltu kuten aikanaan Kataisen hallituksen yhteisö- ja osinkoverouudistus ja moni muu."

Tarkoitatko -07-11 hallitusta? PM Vanhasta ja VM Kataista.
Yhteisövero-09
Osinkoverouudistus-09
yhdessä EK veroasiantuntijan Tero Honkavaaran kanssa.

Vai perhevapaiden kiintiöittämistä 2009 jota valmisteli Liisa Hyssälä?
Yrittäjien pyynnöstä.Etenkin naisvaltaisten alojen yrittäjien . Jotka haluaa maksutaakan jakautuvan myös miesvoittoisten alojen yrittäjille.

Vaalipisteiden keruu asioita vääristelemällä ei ole hyvä idea.
Netistä löytyy asiat eduskunnan sivuilta.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Marja-Liisa, olet täysin väärässä. En vääristellyt yhtään mitään.

tarkoitin Kataisen hallituksen yhteisö- ja osinkoverouudistusta, jonka heikon valmistelun Juha Sipilä kertoi Paavo Arhinmäelle. Sen pahat virheet vasta sitten korjattiin.

Viime viikolla ilmeni, että yhteisöveroprosentin lasku 24,5:stä 20:een ei ole tuonut niitä "dynaamisia" vaikutuksia, jotka Katainen ja Urpilainen lupasivat.

Pysytään totuudessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Tiedät oikein hyvin entisenä kansanedustajana sen että VM virkamiehet laskelmat tekee.Ei ministerit. Sitä vartenhan ministeriöissä on alan asiantuntija virkamiehet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Juha Sipilä oli varmaan hyvin perillä sopimuksesta minkä Vanhasen hallitus teki EK Tero Honkavaaran kanssa jo -09 Hetemäen työryhmän kanssa.
Tuskin oppositiossa istunut Arhinmäki tiesi siitä mitään ennen kuin virkamiehet oli laittaneet uudet luvut siihen.
Kaikella kunnioituksella Opettaja Urpilaista ja opettajan sijainen Kataisen ymmärtäminen sopimuksen laatimiseen tuskin olisi riittänyt.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Eli kun Hetemäen työryhmä teki nuo sopimukset,niin ilmankos EU:n vippisopimukset ja vakuus sopimus oli mitä oli. Nekin kun teki Hetemäen työryhmä.VM virkamiehet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

-Puolustaisivat myös köyhien lapsilisiä, kun niitä ei kärsi ottaa rikkailta pois tai edes vähentää.

Mutta politiikkaan ei likikään aina kuulu loogisuus.

Politiikkaan sen sijaan kuuluvat rinnastukset.

Köyhien lapsilisien poisto 1994 ajoittui samoihin aikoihin kun Suomi hankki uusia Hornet-hävittäjiä puolustusvoimille. Alun perin niitä ostettiin 64. Kappalehinnaksi on myöhemmin laskettu 25 miljoonaa euroa. Kokonaishankintahinnaksi on siten tullut 1 600 miljoonaa euroa.

Vuosittain toimeentulotuettujen lapsilisättömyys on säästänyt valtion rahaa 150 miljoonaa euroa. Toisin sanoen köyhät tulivat maksaneeksi Hornetit jo vuonna 2005.

Eikö jo olisi joidenkin muiden vuoro?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

M-L, keneltä poistettiin lapsilisät v. 1994?

Lapsilisiä ei poistettu keneltäkään. Lapsilisä otettiin huomioon toimeentulotuessa. Samalla lasten perusosien suuruutta korotettiin, jolloin lapsiperheidenm menetyksiä korvattiin.

Kaikista lapsista on saanut koko ajan lapsilisää.

Vasta Kokoomus-Sdp-Vas-Vihr-Rkp-KD hallitus leikkasi lapsilisiä 2015 alusta alkaen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #13

Eli vähennetään toimeentulo tuesta pois se lapsilisä,kotihoidontukiym.

Jos lapsen toimeentulotuki elantoon on ilman lisiä sama ,kuin tuloja saavien tulot+lapsilisät lapselle.Jotain koomista on tuo selitys että se köyhin ei saa lisää lapsen elantoon.Mutta tuloja saava saa sosiaaliturvasta lapsen elantoon tukea.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #13

Ahon hallitus päätti vuonna 1994 nostaa toimeentulotuen ns. lapsinormia eli sitä korotusta jonka perhe saa toimeentulotukeen alaikäisestä lapsesta.

- Ei se normimuutosta kuitenkaan mistään hyväntahtoisuudesta tehnyt. Se teki sen siksi, että vaalien lähestyessä

-oli yritettävä näyttää köyhien lapsiperheidenkin ystävältä, joita oli laman ja työttömyyden räjähtämisen seurauksena alkanut tulvia toimeentulotukiluukuille.

- Normi oli niin matala, ettei kukaan voinut rehellisesti kuvitella sillä edes lapsen perustarpeita tyydytettävän.

-Normin korotus lapsilisän määrällä sai sen näyttämään säälliseltä.
Ei leikkaustalkoisiin valmistautuva Ahon hallitus kuitenkaan lapsiperheille mitään todellista parannusta halunnut antaa.

- Niinpä normin korotus leikattiin lapsilisän etuoikeuden poistolla eli lapsilisä vähennetään perheen toimeentulotuesta. Sen seurauksena toimeentulotukiperheet ovat menettäneet kaikki lapsilisien korotukset vuoden 1994 jälkeen ja menettävät jatkossa myös lapsilisiin tulevat, porvarihallituksen suureen ääneen mainostamat indeksikorotukset.

- On mielenkiintoista, että eduskunta ei koskaan varsinaisesti päättänyt tästä leikkauksesta. Se hoidettiin sosiaali- ja terveysministeriön ohjeella kunnille.

-Nykyisen perustuslain kannalta tilanne olisi vähintäänkin kestämätön.
Erkki Virtanen (vas)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #18

Olisko ALV ja hinnat noussut tuona aikana? Myös nuo maksaa samat kuin muutkin kaupoissa.

http://yle.fi/uutiset/toimeentulotuki_pysynyt_sama...

SDP nosti nyt hiukan -12-13

Käyttäjän sauliahvenjarvi kuva
Sauli Ahvenjärvi

Toimi, kaatuiko lopullisesti, se jää nähtäväksi. Veikkaan, että asia nousee esille jossain vaiheessa. Mutta ei tällä vaalikaudella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Toimi Kankaanniemi

Muistuuko mieleen 1994 leikkaukset n.50 000 lapsiperheeltä jotka on vieläkin pois toimeentulotuesta?

esim. Universaalinen joka lapsen oikeus lapsilisään . Patsi tulottoman ,työttömän joka saa toimeentulotukea.
Kepu,Krst.Rkp,Kok.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

PTK 7/2009 vp
7. TORSTAINA 12. HELMIKUUTA 2009 kello 16.00
N 7) Perhevapaiden kiintiöittäminen
Risto Autio (kesk):
Tämän myötä myös työnantajan kustannukset perhevapaista rasittavat kohtuuttomasti naisvaltaisia aloja. Olisi tärkeää perheiden ja etenkin lasten kannalta, että molemmat vanhemmat ottaisivat nykyistä tasaisemmin vastuuta lasten hoidosta.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta on ehdottanut perhevapaiden kiintiöittämistä siten, että isälle ja äidille kuuluisi molemmille kuuden kuukauden vapaa ja kolmannesta kuuden kuukauden jaksosta vanhemmat voisivat sopia keskenään.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä:
Arvoisa herra puhemies!
- Olenkin asettamassa työryhmän, joka aloittaa työnsä huhtikuun alussa, jolloinka katsomme tämän kokonaisuuden perhevapaista..
Eduskunta.

Toimituksen poiminnat