Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Tärkeimmät ensin

Koristepalloja joulukuusesta riisuessa tuli havainnollistetuksi vanha viisaus siitä, että elämässä isoille ja tärkeille asioille on annettava etusija. Koristepalloja laatikkoon pakatessa pitää nimittäin isot pallot laittaa laatikkoon ensin ja pienimmät viimeiseksi. Muuten kaikki isot pallot eivät mahdu laatikkoon.

Sama periaate pätee myös politiiseen päätöksentekoon. Tärkeät asiat on pidettävä etusijalla. Tämän vaalikauden hallitustyöskentelyä on arvosteltu siitä, että moni iso uudistus on jäänyt tekemättä ja liikaa aikaa on haaskattu pikkuasioiden kimpussa. Kuntarakenne jäi korjaamatta eikä sote-uudistuskaan ole vielä maalissa. 

Syitä on ruodittu eri yhteyksissä. Hallitus tietysti kantaa vastuun tekemisistään ja tekemättä jättämisistään, mutta oppositionkaan osuutta ei voida kokonaan sivuuttaa. Ilmoittihan Keskusta jo hyvissä ajoin, että kuntauudistuksen torppaaminen tulee olemaan yksi sen keskeisimmistä tavoitteista tällä vaalikaudella. Itselleni tällainen tavoitteenasettelu tuntui vieraalta ja ihmettelinkin sitä eräässä puheenvuorossani eduskunnan täysistunnossa syksyllä 2011. Miten kansakunnan etua ajetaan vastuullisesti sellaisella politiikalla, jossa kantavana ideana on panna kapuloita rattaisiin? Vastaukseksi sain ryöpyn epäasiallisia ja -ystävällisiä puheenvuoroja muutamien Keskustan konkaripoliitikkojen suunnalta. No, nyt vaaleja lähestyttäessä näyttää siltä, että äänestäjät tulevat palkitsemaan tällaisen politikan. Keskustan konkarikaarti oli siis valinnut aivan oikean taktiikan. Mutta on pakko tässä vaiheessa kysyä, eikö tällaisessa päätöksentekojärjestelmässä ole jotain pielessä! 

Ensi vaalikaudella ei tällaiseen tuhertamiseen ole varaa. Tärkeät rakenneuudistukset on pystyttävä tekemään, pohja talouskasvun käynnistymiselle on laitettava kuntoon ja julkisen talouden velkaantumiselle on pantava stoppi. Mutta löytyykö seuraavasta hallituksesta ja eduskunnasta kykyä tarvittaviin päätöksiin? Niukkuuden jakaminen tulee jatkumaan eivätkä vaadittavat päätökset ole suosittuja äänestäjien keskuudessa. Ratkaisut on joka tapauksessa tehtävä heti vaalikauden alussa. Isot pallot laatikkoon ensin! 

Mutta miten järjestelmästä saataisiin sellainen, ettei kapuloiden rattaisiin heittelijöitä palkittaisi ruhtinaallisesti, kuten nyt näyttää käyvän?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Asiallinen kirjoitus.

Valtion tapauksessa vaan ne pienet pallot voisi jättää kokonaan laatikon ulkopuolelle. Hoitakoon itse kukin ne rääpäleet itse.

Tässä ja varmaan monessa muussakin maassa opposition tapa ajaa yhteisiä asioita on aina ollut kapuloiden heittely rattaisiin. Ei se tästä mihinkään muutu. Syynä on se, mitä poliitikot eivät uskalla sanoa että suuri osa kansasta on riittävän tyhmää, jotta tämä on mahdollista. Heille on vasemmiston taholta opetettu, että valtio antaa enemmän kuin he maksavat. Joillekin tämä tietysti pätee, mutta suurta osaa kansasta on huijattu, vähemmän saavat kuin maksavat. Byrokraattilaumaa tällä halutaan elättää.

Kuten presidentti sanoi uudenvuodenpuheessaan, se mitä pitäisi tehdä on tiedossa, mutta tekijöitä ei löydy, kun siitä seuraisi putoaminen eduskunnasta. Toimiiko siis demokratia? Ei toimi, mutta parempaakaan ei ole keksitty.

Ei taida löytyä seuraavaskaan eduskunnasta kykyä luoda hallitusta, joka mihinkään pystyisi. Näyttää siltä, että jakopuolueet tulevat valtaan.

Siinä olet kyllä täysin väärässä, että hallitus kantaisi yhtään mitään vastuuta. Miniterit ovat tienanneet eläkkeensä heti nimityksensä jälkeen. Mitä vastuunkantoa se on? Veronmaksaja on aina ja ikuisesti ainoa vastuunkantaja.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tervehdys.
Minä puolestani pakkaan joulupallot kevytmuovipussiin. Aikansa kun hölskyttä, niin luonnonlakien mukaan pallot hakeutuvat mahdollisimman pieneen tilaan. Vähän kun vielä rutistaa, niin avot.

Kyllä tämä maa tarvitsee kapuloitsijoita. Kun alkaa miettiä, miksi tuokin kapula viritettiin minulle haitaksi, niin sitä kun pohdiskelee, saattaa lamppu syttyä aivan uudelle oivallukselle.

Sitten kysymykseesi, miten järjestelmä saataisinn toimivammaksi. Kansanedustajat valittakoon viiden vuoden ajaksi.
Valtakausi jaksotellaan kolmeen osioon, joista kaksi ensimmäistä on kestoltaan kaksi vuotta ja viimeisen jakso pituus on yksi vuosi. Hallitukseen pyrkivien puolueiden on tehtävä ohjelmajulistuksensa kausiksi 2a, 2b ja 1v. Hallituksen kokoonpanija valitsee niiden pohjalta hallitus-neuvottelijat, joiden ohjelmajulistukset ovat yhteensovitettavia.

Sitova hallitusohjelma laaditaan niin, että kauden 2a aikana viedään läpi ne asiat, jotka on ratkaistava kahden ensimmäisen vuoden aikana. Ellei laadittu ohjelma toteudu, niin hallitus antaa selonteon toteutu-mattomista asioista ja miten ne viedään läpi nopealla tempolla.
Ellei selvitys ole uskottava, tarttuvat tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemiehet asiaan. Tällä koalitiolla on annettuja oikeuksia muuttaa hallituksen kokoonpanoa näkemyksensä mukaan.

Jakso 2b voi siis alkaa alkuperäisellä kokoonpanolla, tai sitten uudistetulla kokoonpanolla. Jakson 2b päättyessä tarkastellaan 2a ja 2 b ohjelman toteutuma. Mikäli asiat ovat kohdallaan jatkaa hallitus kevennetyllä hallinnolla päätösten loppuun viemeiseksi. Ellei hallinto ole kuitenkaan kyennyt toteuttamaan hallitusohjelmaansa, niin koalitio presidentti ja puhemiehet voivat voimakkaimpana aseenaan asettaa virka-mieshallitukseen loppukaudeksi.

Lukija on oikeassa. Perustuslakiin on koskettava, mutta ihmistentekoinen sekin on ja tehty pääosin poikkeavina aikoina, joita elämme tälläkin hetkellä. Muitakin nega-argumentteja löytyy, mutta kyllä niidenkin sekaan saadaan klapeja isketyksi.
t. halkolaeva saaristolaivur

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

SA: "Kuntarakenne jäi korjaamatta eikä sote-uudistuskaan ole vielä maalissa."

Olettamuksesi siis on, että niissä olisi itsessään jotakin vikaa, koska mainitset verbin "korjata". Kuntarakennelakia toki voitiin muuttaa, mutta muistettava on, että kuntien itsehallinnon perustana on perustuslaki, joten asiaan saatetaan virelä palata. Saksassa muuten on useita keskenään pakkoliitettyjen kuntien liitoksia peruttu oikeuskäsittelyn kautta - sitäkö Suomeenkin halutaan? Valtionosuuksien kaventaminen tuottaa juuri kasvavaa ja kasvatettavaa keskittämistä (eikä siis pelkkää keskittymistä). Sotemuutos tuottaa mahdollisesti lisää hallinnollisia rakenteita ja saattaa viedä ne välttämättömät palvelut yhä kauemmas tarvitsijasta sekä lisää yksityistämistä ja/tai ulkoistamista. Terveydenhuollon ja koulutuksen järjestäminen on yhteiskunnan perustehtäviä, tätä ei pidä altistaa eikä alistaa bisnekselle.

SA: "Miten kansakunnan etua ajetaan vastuullisesti sellaisella politiikalla, jossa kantavana ideana on panna kapuloita rattaisiin?"

Niin, määrittele "vastuullisuus" ja "kapulat rattaisiin". Nyt esitit iskusanoja tietystä ideologisesta lähtökohdasta käsin kykenemättä/haluamatta mennä asioiden ytimeen.

Minua tiedustettiin KD:n toimintaan ja mahdollisesti kansanedustajaehdokkaaksi - samassa vaalipiirissä kuin sinä. Tiedustajaa arvostan ihmisenä, mutta puolueen tekemiset ERVV- (ja sitä seuranneen EVM-)sopimuksen, joilla valtakunnan vero- ja lainavaroja syötetään keskieurooppalaisille liikepankeille ja pahennetaan käsillä olevaa euron kriisiä sekä perustuslain muutosesityksen taakse ryhmittyminen, merkitsi silmissäni samaa kuin omien jäsentenne totaalinen pettäminen keskeisessä kysymyksessä. KD ja Vasemmistoliitto tekivät näissä käsittämättömän pahasti, SDP vain puolittain, sillä se oli ennalta jakautunut näissä kysymyksissä. Tämä kaikki liittyy joulupalloihin ja vieläpä niihin suuriin: juuri näin aiheutetaan loputon oman kansantaloutemme puristaminen ja kuristaminen, sillä euron jäsenyytemme hinta erilaisten tukimekanismien kautta on tähän mennessä kymmeniä milardeja euroja - melko kallis klubijäsenyys siis. Tästä tietysti seuraa, asioiden tässä vaiheessa kuntien ja soten tilanteen vaikeutuminen, eikä tämä tähän jää, vaan vaikeutuvaa jatkoa seuraa.

Totean lopuksi, että suhtauduin sekä KD-puolueeseen että Vasemmistoliittoon myönteisesti 2011 asti, sen jälkeen molemmat puolueet ovat itse tilanneet oman tulevan tappionsa aivan omine tekoineen.

Kehotan Sauli Ahvenjärveä lukemaan Tarja-Liisa Luukkasen tekstin Hallitus sodassa Suomea vastaan?, vrt.

http://apatia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97144-halli...

Toimituksen poiminnat