Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Rahoitusmarkkinavero? Ei hyvältä näytä.

Muutamat puolueet (Vasemmistoliitto ja Sdp esimerkiksi) kannattavat EU-vaaliohjelmissaan vahvasti rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa. Tehdäänpä näin vaalien alla hieman selkoa asian eräistä puolista.

Taustaksi todettakoon, että Suomi jättäytyi ulos veron valmistelusta. Hankkeessa on tällä hetkellä mukana kymmenen jäsenmaata. Näiden maiden valtiovarainministerit sopivat kokouksessaan 6. toukokuuta ottavansa rahoitusmarkkinaveron käyttöön vuoden 2016 alusta. Kuulostaa siis siltä, että hanke etenee. Mutta itse asiassa rahoitusmarkkinaveron voimaantuloa lykättiin vuodella ja sitä samalla vesitettiin.

Hankkeeseen osallistuvien maiden määrä supistui, kun Slovenia ilmoitti jäävänsä pois. Slovenia oli laskenut, että veron nettotuotto olisi vesitysten vuoksi maalle negatiivinen, kun perintäkustannukset otetaan huomioon. Vero hyödyttäisikin nimenomaan isoja jäsenmaita, joilla on paljon osakekauppoja ja likvidejä sijoituskohteita.

Kuka saisi käyttöönsä veron tuoton? Hyvä kysymys. EU-parlamentti on jo ehtinyt ilmaista kantanaan, että rahoitusmarkkinaveroa tulisi käyttää EU:n budjetin rahoittamiseen nk. "omana varana". Tämä tarkoittaisi käytännössä EU:n verotusoikeutta, joka avaisi samalla tien EU:n budjetin paisumiseen ja todennäköisesti myös suomalaisten nettomaksun kasvuun.

Näyttää siltä, että veron tuotto jää paljon alunperin toivottua pienemmäksi. Neuvotteluissa puhutaan enää ilmeisesti vain osakkeista ja osakepohjaisista johdannaisista ensimmäisen vaiheen käyttöönotossa, ja niidenkin kohdalla veronmaksuvelvoite ei koskisi kaikkia. Siksi 10 osallistuvan maan yhteinen tuotto tulee ilmeisesti jäämään muutamaan miljardiin euroon.

Merkittävä yksityiskohta on se, että rahoitusmarkkinaveron rinnalle ei sallittaisi muuta veroa osakekaupoista. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen valtion nykyisin keräämä varainsiirtovero mm. asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen kaupasta, noin 600 miljoonaa euroa, romahtaisi, jos me osallistuisimme veroon!

Rahoitusmarkkinavero ei myöskään auta harmaan talouden tai veroparatiisien torjunnassa. Veroparatiisien käyttö voisi kasvaakin, sillä sijoittajat hyötyisivät veronkierrosta entistä enemmän.

Vaarana on, että suomalaiset sijoittajat, kuten meidän eläkeyhtiömme, maksaisivat osallistuville maille veroa rahoitusmarkkinaveron alaisista sijoituksistaan. Suomen kannalta olisikin parempi, jos veroa kerättäisiin vain osallistuvien maiden omilta kansalaisilta. Silloin Iso-Britanniakaan ei voisi haastaa osallistuvia maita uudelleen oikeuteen EU:n perussopimusten vastaisista yhteismarkkinoita estävistä käytännöistä, mikä muutoin luultavasti tulee tapahtumaan.

Kymmenen maan valtiovarainministereiden tiedotteessa luvataan, että meitä veron ulkopuolisia maita kuunnellaan jatkokeskusteluissa. Siihen voi uskoa, sillä osallistuvat maat pyrkivät varmistamaan, etteivät osakekaupat valu muiden maiden pörsseihin tai veroparatiiseihin.

Sdp, Vasemmistoliitto ja myös Vihreät ajavat siis rahoitusmarkkinaveroa. Mutta miksi mennä mukaan veroihin, joiden nettotuotot kotimaassa ovat heikot tai peräti miinuksella, jotka vievät suomalaisten sijoittajien varoja isoille jäsenmaille ja joilla tähdätään EU:n budjetin kasvattamiseen?!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat