Sauli Ahvenjärvi Henkilökohtaisia kannanottoja ajan ilmiöihin ja tapahtumiin

Kävisikö 5%:n devalvaatio?

Suomen valtio velkaantui viime vuonna reilun miljoonan euron tuntivauhdilla. Tilanne ei ole hyvistä yrityksistä huolimatta korjaantunut vaalikauden aikana. Hallituksen tavoite oli Suomen julkisen velan BKT-suhteen kasvun taittaminen vuoteen 2015 mennessä. Itsekin otin vaalikampanjassani vahvasti kantaa Suomen velkaantumiskehityksen pysäyttämisen puolesta.

Tehtävä on periaatteessa yksinkertainen. Tulot ja menot sopeutetaan vuoteen 2015 mennessä niin, että velkaa tarvitsee ottaa enintään BKT:n kasvun verran. Kun Suomen BKT on noin 200 miljardia, niin valtionvarainministeriön ennustamalla 1,9 % kasvulla velanoton yläraja olisi ensi vuonna 3,8 miljardia. Tänä vuonna uutta velkaa otetaan 6,7 mrd €. Valtiontaloutta pitäisi ensi vuonna siis tasapainottaa vielä noin 3 mrd eurolla. Se on paljon rahaa.

Tasapainotustyökaluja on tasan kolme. Julkisen sektorin kulujen karsiminen, verojen korottaminen tai BKT:n kasvun kiihdyttäminen. Hankalaksi homman tekee se, että julkisen talouden leikkauksilla on negatiivinen vaikutus BKT:een. Jokainen leikkaus julkisesta sektorista nipistää samalla palan BKT:sta pois. Se puolestaan pienentää velanottovaraa ja niin 1,5 mrd:n leikkauksesta tuleekin todellisuudessa 2 mrd:n leikkaus. Sen sijaan verojen korotuksen vaikutusta BKT:n kehittymiseen usein liioitellaan. Joillakin tuntuu olevan sellainen käsitys, että mitä alemmas verot lasketaan, sitä rivakammin BKT kehittyy. VM:n selvitysten mukaan ei ole näyttöä siitä, että BKT:lla ja kokonaisveroasteella olisi pitkällä aikavälillä tällainen yhteys.

Isoin pulma talouden tasapainottamisessa lienee nyt kuitenkin pula poliittisesta pääomasta. Talouden tasapainottaminen tietää hankalia päätöksiä ja kehnoja gallup-lukuja. Mutta nyt ei ole periksi antamisen aika! Suomen talous on hoidettava kuntoon. Ja kun vuoden päästä nähdään, miten talouden pyörät pyörivät iloisesti ja työllisyysluvut kehittyvät oikeaan suuntaan, osaavat äänestäjät kyllä antaa arvoa tehdyille ratkaisuille.

Löytyisipä jostain sellainen ihmelääke, joka samalla kertaa leikkaisi julkisten palveluiden kustannuksia ja kohentaisi Suomen kilpailukykyä! Kilpailukykyhän on nyt kaikkien tärkein asia, kun Suomen vientimarkkinat pikkuhiljaa elpyvät. Ihmerohto on olemassa! Sen nimi on devalvaatio. Euro-oloissa se on ikävä kyllä toteutettava sisäisesti, eli tarvittaisiin yleinen palkkojen leikkaus esimerkiksi 5 %:lla. Utopiaa? Saksalaisilta se kuulemma onnistui.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat