Pääomatuloiset mukaan kuntatalkoisiin!

Kuntien osuus peruspalveluiden rahoituksesta on ollut viime vuosina pikkuhiljaa kasvamaan päin ja vastaavasti valtion osuus on pienentynyt. Mistä kunnat ovat ottaneet tarvittavat lisärahat? No tietysti kuntalaisilta veronkorotuksina.

Yksi väestöryhmä ei osallistu tällaisiin talkoisiin: vain pääomatulosta veroa maksavat kansalaiset. Pääomatulosta kun ei makseta lainkaan kuntaveroa. Toki pääomaverostakin kiertyy pieni osa takaisin kuntiin valtionosuusjärjestelmän kautta, mutta tämä palautuva potti pienenee sitä mukaa kun valtion osuus palveluiden rahoituksesta hiipuu. Tällainen kuntien ja valtion välisen rahoitussuhteen muuttuessa tapahtuva pääomatuloilla elävien suhteellisen rahoitusvastuun keveneminen ja tuloveroa maksavien suhteellisen (ja myös absoluuttisen) kuorman kasvaminen ilman sitä koskevaa nimenomaista päätöstä sotii kansalaisten oikeustajua ja yhdenvertaisen kohtelun periaatetta vastaan.

Viime päivinä on keskusteltu siitä, että pääomatuloillekin pitäisi säätää kuntavero. Kannatan lämpimästi ajatusta ja olen sitä itsekin esittänyt jo vuosien ajan. Millä mallilla se toteutetaan, on sivuseikka. Kyllä sopiva malli löytyy, jos vain asia halutaan panna kuntoon. Eikä tämä operaatio – ainakaan teoriassa – edes edellytä pääomatulojen verotuksen kiristämistä.

sauliahvenjarvi
Kristillisdemokraatit Rauma

ex-kansanedustaja (KD) Raumalta, tekniikan tohtori, yliopettaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu