Lisää teatteria eduskuntaan? Ei kiitos.

Hesarin pääkirjoituksessa haaveiltiin männäviikolla sellaisesta, että eduskunnan valiokuntien kokoukset televisioitaisiin. Kuulemma työskentelyn taso nousisi ja kansanedustajat skarppaisivat paremmin, kun kamerat olisivat paikalla. Ei, ei ja ei!

Oma kokemukseni kameroiden vaikutuksesta poliitikkojen työskentelyyn niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla on täsmälleen päinvastainen. Ajatellaanpa vaikka eduskunnan viikottaista kyselytuntia torstaisin: 10 % oikeaa, asiallista mielipiteiden vaihtoa ja 90 % silkkaa teatteria! Meillä Raumallakin valtuuston kokousten taso nousi huomattavasti, kun reaaliaikainen televisiointi lopetettiin. Erittäin monta turhaa puheenvuoroa on jäänyt käyttämättä.

Kannatan kyllä valiokuntien työskentelyn avoimuuden lisäämistä, mutta siihen riittää mielestäni hyvin esimerkiksi kokousten keskustelupöytäkirjojen julkaiseminen eduskunnan nettisivuilla. Sieltä voisi jokainen halukas käydä tarkistamassa, mitä valiokunnassa on puhuttu ja kuka on missäkin asiassa ollut äänessä. Mutte reaaliaiksia tai edes nauhoitettuja televisiointeja en kannata missään nimessä.

Eduskunnassa tunnetaan muuten tällainen valiokuntien työskentelyn asiallisuutta kuvaava sanonta: ”Parhaat puheet kannattaa säästää (suureen) saliin!” Eli puhutaan valiokunnan kokouksessa vähemmän ja asiaa – teatteriesitykset säästetään kameroille!

sauliahvenjarvi
Kristillisdemokraatit Rauma

ex-kansanedustaja (KD) Raumalta, tekniikan tohtori, yliopettaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu